Archief

Choral Evensong 17 september

Iedere 3e zondag van de maand (met uitzondering van de vakantietijd) verzorgt Choral Voices een Evensong in de Nieuwe Kerk in Groningen.

Uitgevoerd wordt:
Introit: Teach Me, O Lord, Philip W.J. Stopford
Preces, William Smith
Ps. 119 – 17-40
Responses, William Smith
Hymn: God is love
Magnificat, Arvo Pärt
Nunc Dimittis, Arvo Pärt
The fruit of silence, Pēteris Vasks
Hymn: O Love Divine, How Sweet Thou Art, Cornwall

Toelichting muziek 17 september 2017

Aan het begin van de Vredesweek staat deze Evensong in het teken van het thema voor 2017: De Kracht van Verbeelding. Verbeeldingskracht, schrijft vredesorganisatie Pax, helpt je om los te komen van bestaande beelden en overtuigingen. Zo komt er ruimte voor nieuwe ideeën, en dat is dringend nodig in deze tijd van polarisatie tussen ‘wij’ en ‘zij’.

In 1989 verrasten de Baltische landen de wereld met hun succesvolle ‘Zingende Revolutie’: twee miljoen mensen die zingend een levende keten vormden tussen de drie hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius. Zingen voor je vrijheid, je moet er maar opkomen. Maar de Baltische landen kennen een diepgewortelde en volstrekt eigen koortraditie. Met een heel eigen repertoire, waarin de oude volksmuziek voortleeft en ook een grote verbondenheid met de natuur. Ons klinkt die muziek vaak wat mystiek in de oren.

In deze Evensong daarom twee werken uit de Baltische koortraditie. Verstilde muziek waarin een diepe religiositeit  doorklinkt , maar anders dan het Engelse repertoire dat we gewoonlijk zingen. Muziek die ruimte in jezelf schept. Voor nieuwe ideeën, wellicht?

Arvo Pärt veroorzaakte al in 1968 grote opschudding in Estland met zijn koorwerk Credo. Een ooggetuige van de première zou later vertellen (in ‘Baltische zielen’, van Jan Brokken): “Op het moment dat het koor losbarstte: ‘Credo in Jesum Christum’, gebeurde er iets ongelooflijks. We keken elkaar aan, sommigen met de hand voor de mond, als kinderen die zowel schrikken als opgewonden raken. We bleven nog zitten, hoewel we al wisten dat dit het einde van het communisme en het materialisme was en de terugkeer naar onze eigen identiteit (…) We moesten nog drieëntwintig jaar wachten op bevrijding, maar dát moment was het begin van onze Zingende Revolutie. En Arvo Pärt was onze Verlosser. Ik zeg dat heel nuchter. Het was zo.”

Pärt’s Magnificat, dat wij in deze viering zingen, stamt uit 1989. Muziek die hij tintinnabular noemde (naar het Latijnse tintinnabuli, kleine bellen) en die bestaat uit simpele harmonieën, drieklanken of een enkele noot. “Ik ontdekte dat het genoeg is wanneer een enkele noot mooi wordt gespeeld”, heeft hij er zelf over gezegd. “Deze ene noot, of een enkel geluid, of een moment van stilte, biedt mij troost.”

Het Nunc Dimittis zingen we deze keer met alleen de mannen, op een oude gregoriaanse melodie.

Psalm 119, de psalm voor deze zondag, is een loflied op Gods wetten. Ons Introit, Teach me, o Lord, the way of Thy statutes, van Philip W.J. Stopford, sluit daar naadloos bij aan.

De Preces and Responses zijn van William Smith; de hymn O Love Divine , how sweet Thou art is van de hand van Charles Wesley.

En dan een werk uit Letland. Ook componist Peteris Vasks kwam aanvankelijk in botsing met de Sovjet maatstaven voor kunst en cultuur. “De meeste mensen hebben tegenwoordig geen geloof, geen liefde en geen idealen meer”, zei hij hierover. “De geestelijke dimensie gaat verloren. Ik wil de ziel voeding geven. Dat predik ik in mijn werken.” Inmiddels heeft Vasks muziek, en vooral de koorwerken, internationaal erkenning verworven. The Fruit of Silence is gebaseerd op een tekst van Moeder Theresa:

“De vrucht van stilte is gebed. De vrucht van gebed is geloof. De vrucht van geloof is liefde. De vrucht van liefde is dienstbaarheid. De vrucht van dienstbaarheid is vrede.”

Veel publiek bij het Midzomernachtconcert van Choral Voices.

Midzomernachtconcert Sterrenbos komende woensdag 21 juni
Voor wie ook nog even bij ons wil blijven doen we dit jaar iets bijzonders: een midzomernachtsconcert onder de blote hemel in het Sterrenbos, aan de Verlengde Hereweg in Groningen om 20.30 uur. Over het programma van dit verrassingsconcertje laten we nog niets los, behalve dan dat u er Choral Voices ook eens van een andere kant kunt leren kennen. Het wordt een vrolijk en informeel samenzijn. Van harte welkom!

 

Choral Evensong Adventskerk Assen 

De Choral Evensong is een bijna geheel gezongen vesperdienst die in een groot deel van de Engelse kathedralen en  college chapels dagelijks plaatsvindt. Waar wij deze koren vooral kennen van hun kerstliederen en de Royal Weddings, is de Evensong eigenlijk hun dagelijks brood: een combinatie van hoogwaardig uitgevoerde  koormuziek en  eeuwenoud ritueel, vergelijkbaar met de vespers in een klooster.

Op 14 mei, Moederdag, zingen we een extra Evensong in Assen. Centraal staat Maria, de moeder der moeders.

Met o.a.
Introit: Hail gladdening light, Charles Wood
Hymn: Shall we not love thee, Mother dear
Preces, Willam Smith
Psalm 46 en 47
Hymn: Tell out, my soul
Magnificat en Nunc Dimittis, C.V. Stanford in G
Ave Maria, Robert Parsons
Hymn: O glorious Maid, exalted
Responses, William Smith
A Gaelic Blessing, John Rutter

 

 

 

 Choral Voices staat in de krant!

Een reportage over de Evensong die Choral Voices uitvoerde op 16 februari in de Janskerk in Utrecht.

De “loepzuivere koorzang” tijdens de Evensong in de Janskerk te Utrecht werd ten gehore gebracht door Choral Voices uit Groningen, o.l.v. Daniel Rouwkema. Choral Voices werd enkele jaren geleden tweede in de korenwedstrijd “Nederland zingt beter”. Het is een van de koren die zich reeds jarenlang specialiseert in de Engelse koortraditie. In de Nieuwe Kerk in Groningen wordt elke derde zondag van de maand een Evensong verzorgd. De westerlingen onder de Trouwlezers kunnen ons op 28 mei vinden in de Bavo in Haarlem

CAMBRIDGE IN NEDERLAND In Utrecht is op een aantal donderdagavonden een choral evensong te beluisteren, zoals dat in Engelse kathedralen al heel
lang traditie is. Engelse koormuziek is aan een opmars bezig. tekst Gerrit-Jan KleinJan

Janskerk Utrecht. Een koor zingt in de Engelse traditie, inclusief de gewaden en
liturgische gebruiken. FOTO WERRY CRON